Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 415 242 400

O nemocnici

Odborníci Nemocnice Louny varují: Vánoční přejídání může vyvolat žlučníkovou koliku i gastritidu

22.12.2016

Vánoce jsou neodmyslitelně spjaty s kouzelnou pohádkovou atmosférou, dárky, ale také hojným hodováním, bujarým slavením Silvestra a často nevítaným přibíráním na váze. Podle nutriční terapeutky Nemocnice Louny Renaty Pustkové navíc nadváha není zdaleka to nejhorší, co může sváteční přejídání a stres způsobit. Zvýšený příjem tuku totiž může zejména v kombinaci s alkoholem snadno vyvolat nevolnost, žlučníkovou koliku nebo bolesti slinivky břišní.

Podle nutriční terapeutky není potřeba se během Vánoc vzdávat žádných tradičních jídel, pokud je konzumujeme v malém množství. „Cukroví lze sice připravit třeba z celozrnné mouky, kapr se dá například zapéct a majonézu v salátu lze nahradit jogurtem, přesto pokud si jednou za rok člověk dopřeje trochu nezdravých jídel, nic se nestane,“ uklidňuje nutriční terapeutka Nemocnice Louny Renata Pustková s tím, že v takovém případě by se ale vánoční hodování mělo omezit pouze na den či dva, nikoliv týden a více, jak je tomu v mnoha rodinách zvykem.

Pokud jde o tradiční vánoční přibírání na váze, největším problémem je podle nutriční terapeutky stres a pasivní trávení volných dní. „Na naše zdraví má určitě velký vliv míra stresu, která se už v předvánočním období zvyšuje. Proto radím a doporučuji hlavně zachovat klid a pohodu, pozvolna navozovat vánoční atmosféru, stravovat se střídmě, dodržovat pitný režim s minimem alkoholu a taky si i občas zacvičit, nebo se projít na čerstvém vzduchu třeba někde v lese,“ radí Renata Pustková.

Vhodné je také zařadit do vánočního stravovacího režimu dostatečné množství ovoce a zeleniny. Zbytečné přejídání by ale mělo být zcela zapovězeno. „V souvislosti s přejídáním reálně hrozí zdravotní komplikace. Může se objevit pocit tlaku a bolesti žaludku, střev, nevolnost. Při konzumaci jídel těžkých, mastných, v kombinaci se sladkým pečivem, případně alkoholem, může dojít až k žlučníkovému záchvatu nebo gastritidě,“ varuje Renata Pustková.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: